Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο (φύλλα και σελινόριζα)
  • 2 καρότα
  • 2 πιπεριές φλωρίνης ψημένες
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο κουρκουμά
  • 1/2 κουτλάκι γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
 

 

Εκτέλεση

Συμβαίνει πολλές φορές να θέλω να κάνω γίγαντες και να ξεχάσω να τους μουλιάσω από βραδύς. Υπάρχει λύση και εύκολη και γρήγορη.

Πλένουμε πολύ καλά τα φασόλια μας και τα βάζουμε να βράσουνε για 5′ με 4 κούπες νερό. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα να βράσουν με 4 κούπες νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για περίπου 30′ ή 15′ στην χύτρα.

Μόλις βράσουν προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα, το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι και τον κουρκουμά και τα αφήνουμε να πάρει μια βράση ίσα ίσα για να δέσει η σάλτσα μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.

Σε ένα κεραμικό ή γυάλινο σκεύος ρίχνουμε τους γίγαντες με την ντομάτα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια την κόκκινη πιπεριά και ανακατεύουμε ελαφρά για να ενσωματωθεί στο φαγητό μας.

Ψήνουμε στους 180C για 1 ώρα και 15′ περίπου μέχρι να πιει τα περισσότερα από τα υγρά του. Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν οι γίγαντες χρειάζονται λίγο νεράκι και ανακατεύουμε ελαφρά αν χρειαστεί.

Για να κάνουμε μια ωραία κρούστα στους γίγαντες τα τελευταία λεπτά τα βάζουμε στο γκριλ και στην υψηλή σχάρα με προσοχή βέβαια μην κάψουμε το φαγητό.

Ιδανικό  για κυρίως πιάτο αλλά και καταπληκτικό μεζεδάκι για την μπύρα ή το τσίπουρο μας.

Η νοστιμιά είναι στα απλά πράγματα!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit