Υλικά

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • Λίγο χυμό λεμονιού
  • 2 ξυλαράκια κανέλα Κεϋλάνης
  • Κανέλα Κεϋλάνης για το πασπάλισμα
  • 150 γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κουταλιές της σούπας γλυκό πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε πρώτα με τα αμύγδαλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να καβουρδιστούν για 7′. Στην συνέχεια τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.

Συνεχίζουμε μετά με το σιρόπι μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα σε δυνατή φωτιά ίσα ίσα να πάρει μια βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στο τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε την κανέλα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί, προσοχή όχι να κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.
Μόλις καβουρδιστεί ρίχνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα το σιρόπι, με προσοχή γιατί καίει πολύ. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά. Θα είναι έτοιμος ο χαλβάς όταν αρχίσει το μείγμα μας να κοχλάζει.

Μυστικό, καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει όταν σηκώνουμε την κατσαρόλα από το πλάι και βλέπουμε το μείγμα μας να ξεκολλάει.

Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά για να ξεφορμάρουμε.

Μόλις ξεφορμάρουμε πασπαλίζουμε από πάνω με κανέλα Κεϋλάνης.

Από τα πιο εύκολα και λατρεμένα παραδοσιακά μας γλυκά!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit