Υλικά

  • 1200 γρ.  αλεύρι
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 φακέλάκι μαγιά
  • 1 φακέλάκι μαχλέπι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
 

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε την ζάχαρη, την μαγιά και το νερό και το αφήνουμε για 5′ λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το μαχλέπι.

Χτυπάμε την ζύμη  σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 15′ περίπου  μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Την ζύμη όσο πιο πολύ την χτυπήσουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα έχει το τσουρέκι μας.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη την ξαναχτυπάμε ίσα ίσα για να ξεφουσκώσει και ξεκινάμε να πλέκουμε τα τσουρέκια μας.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα πλέξουμε τα τσουρέκια μας  και ξεκινάμε χωρίζοντας για κάθε τσουρέκι 3 ίσες μπαλίτσες.

Κάνουμε 3 κορδόνια και πλέκουμε το τσουρέκι σε πλεξούδα.

Για τα στρόγγυλα τσουρέκια πλέκουμε πάλι σε μακρόστενη πλεξούδα,  σχηματίζουμε ένα στεφάνι και  βάζουμε ένα κόκκινο αυγό στην μέση για να μην κλείσει η τρύπα.

Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν.

Μόλις φουσκώσουν ραντίζουμε τα τσουρέκια μας με νερό για ρίχνουμε από πάνω το αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για 30′ περίπου.

Με την συγκεκριμένη δόση έκανα 2 μακρόστενα και 2 στρόγγυλα τσουρέκια.

Είναι τόσο νόστιμα, αφράτα και ελαστικά που δεν θα ξανά φτιάξετε κανονικό τσουρέκι.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit