Υλικά

    • 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο
    • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 3 κουταλιές ζάχαρη
    • 3 κουταλιές μέλι
    • 1 κουταλιά κανέλα Κεϋλάνης
    • 1/2 κούπα καρύδια κοπανισμένα
    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 χούφτες σουσάμι
 

 

Εκτέλεση

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια στις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Μήλο μπαίνοντας σε έναν παραδοσιακό φούρνο μου τράβηξε την προσοχή η καρπουζόπιτα. Η γεύση ελαφριά, καλοκαιρινή και καθόλου λιγωτική.

Την καρπουζόπιτα την συναντάμε και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων αλλά στην Μήλο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και ως συνήθως εξαφανίζεται πολύ γρήγορα.

Καθαρίζουμε το καρπούζι από την φλούδα και τα σπόρια και σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε το καρπούζι με τα χέρια μας σε κομμάτια περίπου 1 εκ.

Ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανέλα, την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και της 2 κουταλιές μέλι. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι και στο τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια.

Το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι ένας χυλός όχι πολύ πηχτός. Για τον λόγο αυτό βάζοντας τα καρύδια ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε λίγο από το αλεύρι.

Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και πασπαλίζουμε με την 1 χούφτα σουσάμι. Ρίχνουμε από πάνω τον χυλό, θέλουμε να έχουμε μια λεπτή στρώση όχι πάνω από 2 εκ. Η καρπουζόπιτα πρέπει να είναι λεπτή, τραγανή από έξω και ζουμερή μέσα,

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45′. Η καρπουζόπιτα  είναι έτοιμη όταν δούμε ότι ξεκολλάει η βάση της από το ταψί.

Την βγάζουμε από τον φούρνο ραντίζουμε με 1 κουταλιά μέλι και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

Σε κάθε μπουκιά μυρίζει καλοκαίρι!

Αξίζει να την δοκιμάσετε και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit